Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οι 5 λόγοι της επιτυχίας του Game of Thrones σύμφωνα με το BBC mundo


Η παγκόσμια απήχηση της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones του αμερικανικού ΗΒΟ είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με το άρθρο του Χάιμε Γκονσάλες στην διαδικτυακή έκδοση του BBC mundo, αυτοί είναι οι 5 βασικοί λόγοι της επιτυχίας της σειράς:
 

  1.    Μια σειρά σχεδιασμένη για να προσελκύει κάθε είδους κοινό .



Σας αρέσει η επιστημονική φαντασία; Τα Θρίλερ; Τα βιντεοπαιχνίδια; Η πολιτική ίντριγκα; Τα οικογενειακά δράματα, ίσως; Αν απαντήσατε ναι έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε το Game of Thrones είναι για εσάς.
Η ιστορία είναι τόσο ιντριγκαδόρικη και συνδυάζει τόσα είδη που εύκολα βρίσκεις κάποιο στοιχείο που να σου φαίνεται ελκυστικό, ακόμη κι αν δεν σε ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα κομμάτια της πλοκής.
Επιπλέον, το  Game of Thrones έχει ένα τόσο ευρύ φάσμα από χαρακτήρες –από τους πλέον μοχθηρούς έως αυτούς που είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν με την μεγαλύτερη δυνατή αυταπάρνηση- που ο θεατής μπορεί εύκολα να βρει κάποιον να ταυτιστεί.

  2.    Σενάριο με φρενήρη ρυθμό, γεμάτο από απρόσμενες ανατροπές


Αυτό που συνήθως συμβαίνει στους πιστούς της σειράς είναι να μην πιστεύουν στα μάτια τους , επεισόδιο με επεισόδιο.
Η πλοκή ξεχειλίζει από απρόσμενες ανατροπές και απρόβλεπτους θανάτους, πέραν μιας ισχυρής δόσης αυλικής ίντριγκας και προσωπικών δραμάτων.
Ο Ρόμπερτ Τόμσον, καθηγητής στο Syracuse University της Νέας Υόρκης υπογραμμίζει: «Πρόσωπα που μοιάζουν απαραίτητα πεθαίνουν χωρίς κανείς να το περιμένει. Αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία από πριν η ιστορία σου φαίνεται ανήκουστη.»
Ενώ σύμφωνα με τον Άαρον Κόουτς, συντάκτη του περιοδικού The Hollywood Reporter: «Συνεχώς συμβαίνουν πράγματα καινούρια. Την μια σεζόν μισείς τον κακό και την επόμενη που σου διηγούνται περισσότερα για το παρελθόν του, φτάνεις να τον κατατάξεις στους πρωταγωνιστές. Όλες αυτές οι ανατροπές κάνουν τους θεατές να "πεθαίνουν" για να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο επεισόδιο»

  3.    Ισχυρές δόσεις σεξ και βίας


Οι σεναριογράφοι της σειράς δεν διστάζουν να συμπεριλάβουν σκηνές σεξ και βίας. Χάρις στο ότι το  Game of Thrones προβάλλεται από καλωδιακό κανάλι, τους επιτρέπεται να ξεπεράσουν τα όρια, γνωρίζοντας ότι αυτό "πουλάει", όσον αφορά το σεξ και την βία.
Σε αυτές τις τέσσερις σεζόν έχει γίνει πλέον συνήθεια να βλέπουμε διάφορους πρωταγωνιστές –ειδικά τις πρωταγωνίστριες- χωρίς ρούχα καθώς και σκηνές σεξ ποικιλόμορφες: ετεροφυλοφιλικές, ομοφυλοφιλικές, πεολειχίες, όργια. Κάτι που δεν απέφυγε την κριτική, μιας και ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιες σκηνές σεξουαλικής βίας δεν είχαν (ουσιαστικό) λόγο ύπαρξης.
Επιπλέον, οι σεναριογράφοι της σειράς δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμπεριλάβουν αιματοκυλισμένες δολοφονίες κι αμέτρητες σκηνές από θανάτους και συγκρούσεις με στόχο να "κολλήσει" ο θεατής.

  4.    Μια ονειρεμένη παραγωγή


Γυρισμένο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Μάλτα, το Μαρόκο και την Κροατία, το Game of Thrones συνδυάζει εντυπωσιακά τοπία, ντεκόρ και κοστούμια με οπτικοακουστικά εφέ, εφάμιλλα των μεγάλων στούντιος του Χόλυγουντ.
Όπως σημειώνει ο Άαρον Κόουτς: «Κάθε επεισόδιο έχει έναν προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων δολλαρίων κι αυτό κάνει το  Game of Thrones ένα οπτικό αριστούργημα».

  5.    Η παράνοια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης


Δεν είναι λίγοι οι θεατές που χρησιμοποιούν το Twitter και το Facebook για να αναλύσουν ζωντανά το τι συμβαίνει σε κάθε επεισόδιο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η επιτυχία της σειράς δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς την παράμετρο του ίντερνετ. Το πολύπλοκο σενάριο και η ποικιλομορφία των χαρακτήρων έκαναν το Game of Thrones ιδανικό για λεπτομερή σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Επίσης, ορισμένοι ηθοποιοί και δημιουργοί του Game of Thrones επικοινωνούν με τους φανς μέσω Twitter και Facebook, κάτι που κάνει την σειρά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα», σημειώνει ο Άαρον Κόουτς.
Ενώ ο Τόμσον επισημαίνει: «Οι φανατικοί της σειράς διυλίζουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια της. Το να βλέπει κανείς το Game of Thrones χωρίς να σχολιάζει αυτό που συμβαίνει δεν είναι τόσο διασκεδαστικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου