Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Fiestas de Moros y Cristianos



Στο Κρεβιγέντ του Αλικάντε, στην Ισπανία, αναβιώνουν από 3 έως 6 Οκτωβρίου οι μάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, με την ευκαιρία του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης.


Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι πολύ διαδεμένες οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου, των οποίων η παράδοση κρατά από τον 16ο αιώνα. Σε αυτές συμμετέχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ξεχωρίζει το θεατρικό παιχνίδι, τα ευρηματικά κοστούμια, η μουσική και ο χορός.


Απώτερός σκοπός αυτών των Fiestas de Moros y Cristianos είναι η αναβίωση του μουσουλμανικού παρελθόντος της Ισπανίας, καθώς οι moros (μουσουλμάνοι) κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις αρχές του 8ου αιώνα έως και το 1492, όταν και έπεσε η Γρανάδα, το τελευταίο οχυρό τους σε χριστιανικά χέρια. Όπως ήταν φυσικό αυτή η τόσο μακρόχρονη παραμονή των μουσουλμάνων στην Ιβηρική έχει αφήσει ένα βαθιά πολιτιστικό σημάδι, ιδιαίτερα στις περιοχές του νότου. 


Στις Fiestas de Moros y Cristianos οι κάτοικοι σχηματίζουν δυο «αντίπαλες» ομάδες, ντυμένες σε χρώματα και σχέδια της μεσαιωνικής εποχής, με τις «μάχες» τους να τερματίζονται με επικράτηση των «χριστιανών» και την επακόλουθη (ανα)κατάληψη της πόλης από αυτούς. Ειδικά στην περιοχή του Αλικάντε, στις ακτές της Βαλένθια, οι τοπικές αρχές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους εορτασμούς, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ισπανούς και ξένους τουρίστες. 

Φωτογραφίες: flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου