Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί το έτος τελειώνει 31 Δεκεμβρίου;



www.music.net.cy


Η εξέγερση των Κελτιβήρων[1] της Σεχέδα, χωριουδάκι της επαρχίας της Σαραγόσα επί του παρόντος, έγινε η αφορμή να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία του έτους πριν από δυο χιλιετίες.

Πηγή: Abc.es

Όλοι θεωρούμε δεδομένο ότι το έτος τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Πως το ημερολόγιο ξεκινά την 1η του Γενάρη και καταλήγει στην τελευταία μέρα του Δεκέμβρη. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει διαφορετικό κύκλο; Θα μπορούσε να αρχίζει, υποθετικά, την 1η Ιουνίου και να τελειώνει την 31η Μαΐου; Η απάντηση είναι πως θα μπορούσε. Ο λόγος που δεν είναι έτσι, που η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι η 31η Δεκέμβρη, έχει να κάνει με έναν πόλεμο που συνέβη πριν από περισσότερα από δυο χιλιάδες χρόνια. Ο πρωταγωνιστής ήταν η Σεχέδα, μια πόλη Κελτιβήρων, η σημερινή Μάρα της επαρχίας της Σαραγόσα, στην κοινότητα της Καταλαγιούδ.

e-ducativa.catedu.es

Η Ρώμη κήρυξε τον πόλεμο στη Σεχέδα και, για λόγους διοίκησης και οργάνωσης των στρατευμάτων, άλλαξε το ημερολόγιο που μέχρι τότε όριζε τον δυτικό κόσμο. Η Σεχέδα είχε αποκτήσει στρατηγική αξία και δύναμη για να της κηρύξει τον πόλεμο η Ρώμη, το οποίο επέφερε και την τροποποίηση του ημερολογίου που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε, αφού έπρεπε να εκλεχθούν οι ύπατοι του έτους και αυτό συνήθως συνέβαινε την πρώτη ημέρα του πολιτικό-διοικητικού ρωμαϊκού ημερολογίου, δηλαδή στις 15 Μαρτίου. Λόγω βιασύνης, αποφασίστηκε ως ημερομηνία εκλογής η 1η Ιανουαρίου και αυτό το γεγονός επέβαλε την αλλαγή της αρχής του ημερολογίου σε αυτή την ημερομηνία.

www.pelendonia.net

Αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων

Οι 30.000 άνδρες που κινητοποίησε η ρωμαϊκή Σύγκλητος για να επιτεθεί στη Σεχέδα, ήταν το διπλάσιο από τις συνηθισμένες δυνάμεις που εκστράτευαν έως τότε στην Ιβηρική χερσόνησο. Ομοίως, η σημασία που απέκτησε ο πόλεμος έκανε τη Ρώμη να αναθέσει την ηγεσία της εκστρατείας σε ύπατο και όχι σε πραίτορα.

Η Σεχέδα πρέπει να ήταν πολύ σημαντική για να αναγκάσει τη Σύγκλητο να πάρει αποφάσεις τέτοιων διαστάσεων. Ορισμένα χρονικά της εποχής αναφέρονται σε αυτήν ως «μεγάλη και ισχυρή». Ήταν πρωτεύουσα της εθνότητας των Μπέλο[2], ήλεγχε ένα μεγάλο κομμάτι εδαφών των εκεί σημερινών επαρχιών, ενώ, μεταξύ των άλλων προνομίων της, είχε και το δικαίωμα κοπής νομίσματος, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα την οικονομικό-πολιτική ισχύ της. 

 
catedu.es


Πρωτεύουσα των Μπέλο

Το 179 π.Χ. η πόλη της Σεχέδα και η Ρώμη επισφράγισαν μια συμφωνία ειρήνης. Η Ρώμη δεσμευόταν να διατηρεί ειρήνη με τη Σεχέδα, επιτρέποντας της παράλληλα την κοπή νομισμάτων, με αντάλλαγμα την πληρωμή των επιβαλλόμενων φόρων και τη δέσμευση, από μέρους της ιβηρικής πόλης, της μη κατασκευής περαιτέρω κωμοπόλεων στα εδάφη της. Όμως, το 154 π.Χ. η Σεχέδα ξεκίνησε τη διεύρυνση των τειχών της, έως και 8 χιλιομέτρων περιμετρικά της πόλης. Αυτό, η Ρώμη το εξέλαβε ως μια εχθρική κίνηση που έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης που είχε υπογραφεί 25 χρόνια πριν. 

Η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Σεχέδα ελήφθη ταχύτατα. Αντί να περιμένει τη 15η Μάρτη για την εκλογή των ύπατων, η ρωμαϊκή Σύγκλητος αποφάσισε να το πράξει άμεσα, μια ημέρα που συνέπεσε με την 1η του Γενάρη. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις αρχές του καλοκαιριού. Εάν είχαν περιμένει τις 15 Μαρτίου για την εκλογή του ύπατου, όπως ήταν το σύνηθες, οι ετοιμασίες θα καθυστερούσαν την έναρξη των επιχειρήσεων μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Μόνο που οι Ρωμαίοι ήξεραν καλά το δύσβατο αυτών των περιοχών μέσα στο καταχείμωνο.           
  
Μετάφραση στα ελληνικά: Γιώργος Χατζητριανταφύλλου

[1] Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι πληθυσμοί Κελτών, μαζί με τις εκεί προσμίξεις τους, που κατοίκησαν την Ιβηρική από την Εποχή του Χαλκού (13ος αι. π.Χ.) έως και την πλήρη κατάληψη της χερσονήσου από τους Ρωμαίους (2ος-1ος αι. π.Χ.).
[2] Εθνότητα Κελτιβήρων που κατοικούσε στις σημερινές περιφέρειες της Αραγόν και Καστίγια ι Λεόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου